VÅRE MEDLEMER

Norges Kristne Råd
Se listen av medlemssamfunn

NYHETSBREV

Nye Norges Kristne Råd
Flyktningenettverket
Global info

Folkemordet i Armenia

20.09.2015
Den norske kirke oppfordrer norske myndigheter til å anerkjenne det som skjedde med armenerne, som et folkemord.

I en uttalelse fra Mellomkirkelig råd i Den norske kirke oppfordres norske myndigheter til å anerkjenne grusomhetene i Armenia som et folkemord:

"I år er det hundre år siden starten på folkemordet på armenerne. Mens første verdenskrig raste, og det osmanske riket var i ferd med å gå i oppløsning, omkom opp mot 1,5 millioner armenere. Henrettelser, tortur, voldtekter, sult og utmattelse tok livet av over halvparten av befolkningen. Konsekvensen av drapene og deportasjonene var at de kristne armenerne ble fordrevet fra det muslimske riket.

De fleste historikere og menneskerettighetsjurister er enige om at overgrepene på armenerne i årene 1915-18 best kan betegnes som et folkemord. Det gikk ikke bare ut over medlemmer i den armenske kirken, men også andre kristne grupper som kaldeere, assyrere og gresk-ortodokse. Mange muslimer ble også ofre. Et tyvetalls stater erkjenner folkemordet, mens andre land med Tyrkia i spissen benekter at det var snakk om et folkemord

Norge har spesielle bånd til Armenia. Misjonæren Bodil Biørn var øyenvitne til grusomhetene og har etterlatt seg en unik dokumentasjon om overgrepene. Fridtjof Nansen er også et kjært navn i Armenia, og Nansenpassene gav mange en ny framtid. Nansen ble skuffet over hvor lite de europeiske statene brydde seg om armenernes skjebne. En som engasjerte seg, var jøden Raphael Lemkin. Etter at hans familie ble drept av nazistene, lanserte han i 1943 begrepet «folkemord» ut fra hva som hadde skjedd med bl.a. armenerne. I 1948 kom FN-konvensjonen om folkemord."

Les hele uttalelsen fra Mellomkirkelig råd her.

Foto: Stephen Melkisethian

Design by InBusiness | Powered by i-tools.no