VÅRE MEDLEMER

Norges Kristne Råd
Se listen av medlemssamfunn

NYHETSBREV

Nye Norges Kristne Råd
Flyktningenettverket
Global info

70 år siden deportasjon av norske jøder

16.11.2012
Norges Kristne Råd oppfordrer til minnesmarkering på gudstjenester/møter 25.november.

26. november 1942 ble mer enn 500 norske jøder deportert og sendt til Auschwitz. Dette skjedde ikke fordi jødene hadde forbrutt seg mot lov og rett, men fordi de var jøder. Den nazistiske storaksjonen mot de norske jødene for 70 år siden kaster fortsatt mørke skygger innover vårt folk. I dag erkjenner vi at også kirken var unnfallende i sitt forhold til jødene før og under okkupasjonen, og at den var for sent ute med sin protest mot antisemittismen og jødeforfølgelsen.

Det forferdelige som skjedde med jødene den gang, også i vårt land, er en alvorlig påminnelse om å være på vakt mot ideologiske krefter som truer menneskeverdet og alle menneskers likeverd. Nye undersøkelser viser at antisemittiske og antijødiske holdninger og handlinger eksisterer og vokser i utbredelse. Kirken har et særlig ansvar for å slå ring om religiøse minoriteter og andre utstøtte grupper som trues av undertrykkelse og forfølgelse. Det kristne menneskesyn forplikter kirken til å ta opp kampen mot antisemittismen og andre former for rasisme der slike holdninger kommer til overflaten både i vårt land, i Europa og andre land. Det utfordrer oss i dag til fornyet bevissthet, årvåkenhet og handling.

NKR oppfordrer alle landets til å markere deportasjonen i gudstjeneste/møte søndag 25. november 2012. Vi anbefaler at (deler av) denne teksten benyttes i eventuelle nyhetsbrev, på nettsider eller i gudstjenestens/møtets inngangsdel. Under følger også en forbønn som kan benyttes.

Forbønn

Hellige Gud, himmelske Far, i dag minnes vi deportasjonen av norske jøder under annen verdenskrig.
Vi minnes dem som for 70 år siden ble ført ut av landet, opplevde tortur og overgrep,
og endte sine liv i dødsleirene.
Den gang var det mange som så, men var unnfalne og sviktet, også i vår kirke.
Herre, vi ber deg: Se i nåde til oss, så vi bedre å forstår det vi ser rundt oss,
og handler annerledes i dag.
Gi oss styrke til å stå opp mot antisemittisme og andre former for rasisme i vår egen tid.

 

Mer informasjon om markeringer og arrangement finner på HL-senterets nettsider.

Design by InBusiness | Powered by i-tools.no