VÅRE MEDLEMER

Norges Kristne Råd
Se listen av medlemssamfunn

NYHETSBREV

Nye Norges Kristne Råd
Flyktningenettverket
Global info

Et sannhetens øyeblikk

24.03.2010
Det palestinske Kairos-dokumentet lanseres i disse dager på norsk.

- Som fellesskap av kirker i Norge vil vi lytte til det palestinske Kairos, slik vi lytter til stemmene fra søsken verden over, skrev generalsekretær Ørnulf Steen i Vårt Land den 24.mars.

En gruppe palestinske teologer, kirkeledere og engasjerte menighetslemmer har sammen skrevet Et sannhetens øyeblikk, dokumentet som kalles det palestinske Kairos. Det er et dokument inspirert av det sør-afrikanske Kairos fra 1985.

Kairos-dokumentets grunnlinje er det de kaller ”kjærlighetens logikk”. Forfatterne forstår kjærlighet som å se Guds ansikt i hvert eneste menneske. De sier samtidig at kjærligheten ikke er passiv, den forsøker å rette det onde og stoppe aggresjon. Fra dette følger utfordringer til palestinere, israelere, religiøse og politiske ledere og det internasjonale samfunnet om å la kjærligheten være ledetråden for å løse konflikten.

I det palestinske Kairos-dokumentet ligger det derfor mye krutt. Det skrives om forsoning og rettferdighet i samme åndedrag. Den israelske okkupasjonen beskrives som synd og vi utfordres som kirker til å være bevisste på vår bibeltolkning, særlig i forhold til landløftet. Det skrives også om sivilsamfunnets initiativ for boikott og tilbaketrekning av investeringer fra okkupasjonsvirksomheter, og hvordan dette kan være legitim, ikke-voldelig motstand.

- Norges Kristne Råd har gjennom mange år bygget relasjoner med kirker og kirkeledere i både Israel og de palestinske områdene, slår Steen fast.

- Vi sender økumenisk sammensatt delegasjoner til området, og vi ønsker å være en arena for samtale mellom norske kirkelige miljøer om hvordan vi forholder oss til konflikten. Vi vil at en slik samtale skal inkludere våre kolleger i kirkene i Israel og de palestinske områdene. Derfor har vi vært med på å gjøre en norsk utgave av dokumentet tilgjengelig. Vi er ikke bedt om å gå god for enkeltdeler av eller hele dokumentet – vi er bedt om å lytte til det og respondere til det. Vi ønsker oss en åpen og redelig samtale rundt de utfordringene vi her har fått fra palestinske partnere.

Det palestinske Kairos-dokumentet lanseres på norsk torsdag 25.mars. Det kan bestilles fra stiftelsen Karibu eller lastes ned her.

Design by InBusiness | Powered by i-tools.no